Plats, med staden som landskap

Från ett projekt vi arbetade med i skolan som hette “Plats: med staden som landskap” [slideshow]

Det hela gick ut på att ta bilder (vid varje fotograferingstillfälle skulle vi ta 200 bilder) som vi sedan skulle välja 10 ut av, där det även skulle finnas en “röd tråd” i projektet. Första gången vi blev skickat på detta uppdrag hade vi ingen aning vad vi skulle fota, vart vi skulle fota eller vad vi skulle ha för inriktning. Vi tog vagnen tillsammans med våran lärare, Patrik, ut till Backaplan och DÄR fick vi veta att vi skulle fota 200 bilder och inte komma tillbaka till skolan före vi hade 200 bilder…!

Det vandrade då 10 fotografer med sina kameror runt på Backaplan/Hisingen området med varken koll (eller någon större motivation). Vi ville ju veta varför vi gjorde detta men fick inte veta NÅT!

Så det var bara börja plåta…..

En efter en återvände till skolan med sina 200 bilder. Vi fick sedan gå igenom dessa och välja ut de 10 vi tyckte om (tro mig, att gallra bland 200 bilder som man fotat utan så mycket motivation är inte det lättaste) men vi gjorde vad vi fick besked om och nästa dag skulle vi presentera våra bilder samt berätta för klassen varför vi hade valt just dessa…. Vi fick positiv och negativ feedback, samt fick veta vad vi skulle tänka mer på tills nästa gång…(ja, du läste rätt.. “nästa gång”…)

Några minuter innan lektionen kom till sitt slut sa Patrik “ja, imorgon kommer ni med 200 bya bilder!” ….

Vi skulle fota 200 bilder på en plats med staden som landskap (mer än så fick vi inte veta…)

När det var dags för slutredovisningen hade vi fotat 800 bilder!

Ju flera bilder vi fotade ju mer och mer inriktade vi oss åt olika håll.. några fotade fasader, andra rör, sittplatser och jag fotade bl.a. dörrar och balkonger i Vasastan!

Detta kommer vara det projektet som jag gillade minst under tiden som jag jobbade med det men som jag älskar mer och mer ju mer jag tänker tillbaka på det. Det var otroligt lärorikt. Jag tänker ofta (nästan alltid) på Plats-projektet när jag är ute och fotar reportage/dokumentärt.

Bilderna är från mitt projekt “Plats – med staden som landskap”.