Fusk eller inte, det lönar nar sig!

Många kallar att använda Photoshop är att “fuska”, jag kallar det för nödvändig redigering. En fotograf fotograferar oftast i RAW och det är som att jämföra det med en icke-framkallat filmrulle. RAW filen är ju bara information från kameran men som du själv måste “framkalla” (om du inte fotoar i JPG) och vill du ha en fin bild som du blir nöjd med lönar det sig att lägga på skärpa, samt justera vit-balansen innan du börjar hänga upp ditt verk på utställningar! :) Du behöver inte nödvändigtvis använda Photoshop men kanske föredrar att göra själva raw-konverteringen i Lightroom eller CameraRaw.

Vill du dessutom göra din modell extra glad genom att göra retuscheringar (ta bort finnar, andra märken I ansiktet) kan du lätt spara massa tid på att använda pluggar istället för att göra det på det “traditionella sättet” i Photoshop. Däremot så vill jag rekommendera alla om att lära sig det “basic way” då inte alla pluggar gör det du exakt vill göra men oftast kommer du långt genom att ha några pluggar lätt till hands.

Mina favoriter är:

Portraiture

image

(finns för Photoshop och Lightroom)

OnOne

image

Photomatix 

image

Actions (du kan skapa egna, köpa eller download en hel del gratis)

image

Kom ihåg bara att det finns inga “regler” så länge det är din bild. Du skapar den och det viktigaste är att DU tycker om den – sen hur du gjort, det är upp till dig, eller hur?!

Det värsta som kan ske är att du spara in en del timmar i redigieringsarbetet:)

Lycka till!